De Technische Jongens zijn gedreven op hun vakgebied. Ze zijn oprecht betrokken en verbinden zich qua inzet aan het werk en het belang voor jou als klant.
Ondersteuning Citrix en migratie naar de cloud bij Gezamenlijke Regionale ICT-Dienst (GRID NV)
De Gezamenlijke Regionale ICT-Dienst (GRID NV) is in 2014 ontstaan voor de gemeenten Oldamt, Pekela, Veendam en Westerwolde en organisaties Afeer en RWLP. GRID NV ziet een gemeentelijk ICT-landschap dat sterk in beweging is en waar digitalisering een steeds groter aandeel in de uitvoering van de dienstverlening betekent. Voor GRID NV is uiteraard de kernopdracht de basis op orde te houden. Ondanks de ambitie om te groeien van een ICT-uitvoeringsorganisatie naar een ICT-regieorganisatie blijven goede en stabiele techniek en dienstverlening op de huidige ICT-voorziening een belangrijke voorwaarde.
Uitgroeien tot een toonaangevende ICT-regieorganisatie
In het gemeentelijk landschap spelen digitale informatievoorziening en de invoering van nieuwe technologie een essentiële rol. Kwaliteit van bestuur en betaalbare, maar ook veranderende dienstverlening aan de burger, stellen steeds hogere eisen aan de bedrijfsvoering en inzet van ICT. In dat landschap wil GRID NV de komende jaren uitgroeien tot een toonaangevende ICT-regieorganisatie voor haar Oost-Groningse gemeentelijke organisaties.
Zeer tevreden over de samenwerking met De Technische Jongens
GRID NV draagt op dit moment de zorg voor het ICT-beleid, de architectuur en technisch beheer van de netwerken, systemen en applicaties in gebruik bij de gemeenten. GRID NV werkt daarin samen met externe partners met specialistische IT-kennis. Hiertoe behoren ook De Technische Jongens, waarmee een SLA is afgesproken voor de Citrix-omgeving en die daarnaast ondersteunen bij de gefaseerde overgang naar de cloud. Harm Scheltens, manager Operations & Engineering bij GRID NV, is zeer tevreden over de samenwerking: “De Technische Jongens zijn gedreven op hun vakgebied. Ze zijn oprecht betrokken en verbinden zich qua inzet aan het werk en het belang voor jou als klant. Die verbondenheid en het meedenken maken het heel prettig werken met elkaar.”
GRID NV coördineert en beheert een groot deel van IT-omgeving waar gemeenten gebruik van maken. Op dit moment gaat het om dienstverlening vanuit een tweetal gespiegelde datacenters waarop een scala aan bedrijfsapplicaties in een Citrix-omgeving draaien. Daarnaast applicaties en functionaliteit die inmiddels al een plek in de cloud hebben gekregen. Het gaat om circa 1.800 werkplekken en eindgebruikers met een of meerdere devices (laptop, mobiel, tablet).
Samenwerken met goede externe expertpartijen
Er werken een kleine 30 mensen bij GRID NV, inclusief een flexibele schil van externe IT-specialisten voor projecten en specialistische kennis. Bij een toenemende omvang van de IT komen veel specialismen kijken, die je nooit zelf op peil kan en moet willen houden. Daarbij is het veel slimmer om met een aantal goede externe expertpartijen samen te werken op nieuwe ontwikkelingen en voor een bijdrage aan de realisatie van projecten en kennisoverdracht. Zo is ook de samenwerking met De Technische Jongens tot stand gekomen.
Omvormen naar uitbesteding en regie
“Voor de toekomst is het huidige model zelfs onhoudbaar”, aldus interim-directeur Adrik Schmid. “De schaal van vier relatief kleine gemeenten is simpelweg onvoldoende om zelf in een moderne en veilige ICT-voorziening te blijven voorzien. Als we dat waar willen blijven maken moeten we een enorme technisch inhoudelijke transitie inzetten een heel veel nieuwe expertise aanboren. Het is goed begrijpelijk dat de vier gemeenten hebben gekozen de samenwerking te blijven omarmen, maar wel te willen omvormen naar uitbesteding en regie”.
Operations & Engineering
Harm Scheltens managet de Operations & Engineering, die het dagelijks beheer, inclusief afhandelen van verstoringen en doorvoeren van wijzigingen onder de hoede heeft. Daarnaast worden zijn mensen ingezet bij de realisatie van projecten. Het team bestaat uit circa 10 mensen: engineers en specialisten op het gebied van technisch applicatiebeheer, infrastructuur en netwerken, als ook specialisten die zich volledig richten op systeem- en werkplekbeheer.
SLA op Citrix-omgeving
De Technische Jongens ondersteunen GRID NV op twee vlakken: in de exploitatie met derdelijns-ondersteuning rondom Citrix en de doorontwikkeling van de huidige Citrixomgeving naar de huidige maatstaven van techniek. De samenwerking begon met ondersteuning voor de on-prem Citrix-omgeving. Op het gebied van Citrix heeft GRID NV geen specialistische kennis in huis en er werd gezocht naar advies en klankbord van een partij, die ook in de uitvoering kan ondersteunen als vangnet voor GRID NV’s eigen kennis, kunde en capaciteit. De Technische Jongens bieden hierin ondersteuning in de vorm van een SLA en bij een calamiteit kan GIRD ze direct inschakelen.
Verplaatsing Citrix naar de cloud
Samen met De Technische Jongens heeft GRID NV ook aan de verplaatsing van een deel van Citrix naar de cloud gewerkt. De impact van deze verandering is in dit geval vooral op techniek. Harm: “Hierin is een goede afstemming essentieel. Deze overgang is goed voorbereid, aangekondigd en getest. Zo’n omzetting waar veel techniek achter de schermen aan vooraf gaat, moet goed worden getimed met de finale overgang, omdat het consequenties kan hebben voor de eindgebruikers. De Technische Jongens snappen hoe belangrijk een goede afstemming is en zijn zeer betrokken.”
Voor GRID NV was dat ook een van de redenen om voor een samenwerking met De Technische Jongens te kiezen. “GRID NV is zelf een kleinere club, no nonsens met korte lijntjes. Je zoekt een partij die qua stijl en communicatie bij je eigen team past. Ondanks dat De Technische Jongens niet allemaal in de buurt van Groningen zitten, zijn zij bereid om op vaste dagen fysiek bij ons aanwezig te zijn. Dat is goed voor de samenwerking en vooral bij projecten ook een must. Je kunt veel remote en online, maar je kunt bij specifieke problemen en creatief brainstormen toch echt het beste naast elkaar zitten,” aldus Harm.
Naast het verplaatsen van een deel van Citrix naar de Cloud, werkt GRID NV ook aan een volledige overgang naar Micorosft365. Dat betekent dat op termijn de gehele Citrix-omgeving zal gaan verdwijnen. Harm vindt dat de kracht van De Technische Jongens ook zit in het goed meedenken en realiseren van dit soort ontwikkelingen. “We hebben regelmatig contact over hoe dingen gaan en of er nieuwe ontwikkelingen zijn en dat is erg nuttig.”
Regievoering
GRID NV is een stevig programma gestart om afscheid te nemen van de eigen ICT-voorziening en -beheer. Deze ontwikkeling betekent ook dat GRID NV als organisatie op het vlak van techniek en infrastructuur een andere rol gaat krijgen: die van regievoerder. Er komt dan veel meer zwaartepunt te liggen op het matchen van klantontwikkeling met de juiste ICT-voorziening, op contract- en leveranciersmanagement, op architectuur, beveiliging en monitoring en op nog meer kwaliteit in de dienstverlening via de servicedesk.
De overstap naar regievoering vraagt van GRID NV een omvorming met de taken die daarbij komen kijken. Nieuwe taken verschijnen, waar oude verdwijnen. “Om dit neer te zetten hebben we na vier collegeakkoorden een uitvoerig programma in werking gezet om van zelf doen naar regie te komen” aldus Schmid. “In de komende twee tot drie jaar vindt er een grote transitie plaats waarbij het op dit moment vooral van belang is dat de winkel openblijft tijdens de verbouwing. Immers: de dienstverlening van onze klanten draait gewoon door. Het wordt een behoorlijke klus om alles geordend en verantwoord in de handen van een aantal nog te selecteren partijen te leggen en dan vervolgens de gehele eigen organisatie klaar te hebben staan om daar op de juiste manier regie op te voeren”.
Een schakel die vanuit GRID NV belangrijk blijft, ook na de transitie, is de werkplekondersteuning voor de eindgebruikers. “Als regievoerder is het belangrijk om ogen en oren in de dagelijkse operatie te hebben, zodat je verbinding en voeling houdt met wat er gebeurt in de organisatie.”
Prettige samenwerking
“Voor de toekomstige ontwikkeling richt GRID NV zich volledig op deze complexe transitieopgave en dat is een intensieve maar ook leuke, uitdagende klus”, zegt Harm die inmiddels zes jaar bij GRID NV werkt. Hij kan steunen op ruim 30 jaar ervaring in de IT. Hij voelt zich altijd sterk verbonden aan een organisatie en vindt het belangrijk om zelf een stuk verantwoordelijkheid te dragen en echt met mensen samen te werken. Dat vindt hij ook terug in de samenwerking met De Technische Jongens: “Leuk dat ze ieder hun eigen unieke typetje (‘heldennaam’) hebben waarmee duidelijk wordt gemaakt waarin ze als individu het verschil maken. Dat zie je in de praktijk ook echt terug in de rolverdeling. Ze denken mee in de ontwikkeling van nieuwe technologie en we zijn open en kritisch naar elkaar als dat nodig is. Er zit geen reserve op hoe we met elkaar omgaan. Zowel persoonlijk als inhoudelijk geeft dat een prettige samenwerking.”
Benieuwd hoe De Technische Jongens ook uw bedrijf kunnen helpen?
Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.
Neem contact met ons op voor meer informatie of om een vrijblijvende afspraak te maken.